Kreativna kolonija Maje Familic

Posted on by

Tekst i fotografije:
Andrea Đilveši, IYMS-Media Education Centre

Izložba “Dečje kreativne kolonije” iz Beočina pod imenom MOZAIK je svečano otvorena u ponedeljak, 8. aprila u prostorijama boravka osnovne škole “Đura Daničić” u Novom Sadu. Izložbu je organizovala Maja Familić, kordinator likovnih aktivnosti beočinske kolonije pod pokroviteljstvom britanske fondacije Rpoint, povodom Svetskog dana Roma koja se proslavlja u svetu na razne načine.

Nakon nekoliko reči dobrodošlice i obavezne izjave prisutnim lokalnim medijima i kratkog objašnjenja o načinu izrade mozaika, Maja je reč prepustila svojim malim štićenicima, koji su za goste izveli jedan ples uz hip-hop pesmu napisanu na romskom i srpskom jeziku, koju su potpuno sama napisala romska deca iz Niša. Deca koja su u tom trenutku bila u boravku i koja su na nekin način bili domaćini cele ove manifestacije, toliko su se oduševila plesom da su zahtevali ponovnu izvedbu, čemu su se mladi umetnici rado odazvali.

Nakon što je ples ispraćen gromoglasnim aplauzom, Maja je pozvala svu prisutnu decu da zajedno učestvuju na kratkoj likovnoj vežbi, gde su od testa u boji napravili razne skulpture. Bilo je divno videti oduševljenje na malim licima, dok su od crvenog, plavog i zelenog testa oblikovali baš ono što im je tog trenutka palo na pamet, s obzirom na to da je Maja zadala slobodnu temu. Pre nego što su deca započela sa vajanjem, Maja je objasnila zašto je odabrala baš te tri boje: crvenu, plavu i zelenu, boje romske zastave, koju je nacrtala i na tabli uz kratko objašnjenje.

Dok su se deca bavila vajanjem, Maja je goste odvela u drugu prostoriju  gde su bili izloženi svi mozaici i dala nam kratak opis svog rada sa decom, ali i njihovim roditeljima, o edukaciji koju ona vrši i čije rezultate smo videli upravo tamo i tada, na zarumenjenim i blistavim malim licima u učionici.


Leave a Reply